O Europa o loʻo i ai le faʻamaʻi sili ona tele o le manu felelei i le tala faasolopito

O Europa o loʻo feagai ma le tele o faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi faʻamaʻi avian i luga o faʻamaumauga, ma faʻamaumauga numera o mataupu ma faʻasalalau faʻafanua.

O faʻamaumauga lata mai mai le ECDC ma le EU Food Safety Authority o loʻo faʻaalia ai e oʻo mai i le taimi nei e 2,467 moa moa, 48 miliona manulele na faʻaumatia i nofoaga na afaina, 187 mataupu i manu felelei ma 3,573 mataupu i manu feʻai, o ia mea uma e manaʻomia aveafale gaosi otaota moa.

Na faʻamatalaina le faʻasalalau faʻafanua o le faʻamaʻi e "leʻi tupu muamua", na aʻafia ai 37 atunuu Europa mai Svalbard, i Arctic Norway, i saute o Potukale ma sasaʻe Ukraine.

A'o fa'amauina fa'amaumauga o fa'ama'i ma fa'asalalau atu i le tele o ituaiga o mamame, ae o lo'o tumau pea le maualalo o le tulaga lamatia o le faitau aofa'i.O tagata o lo'o galulue i feso'ota'iga tuusa'o ma manu fa'ama'i e maualuga teisi atu le lamatiaga.

Peita'i, na lapata'ia e le ECDC e fa'apea, o fa'ama'i fa'ama'i i ituaiga o manu e mafai ona a'afia ai tagata i nisi taimi ma e ono a'afia ai le soifua maloloina lautele, e pei o le fa'ama'i o le H1N1 i le 2009.I lenei taimi,masini mea'ai fulufulue faapitoa le taua.

"E taua tele le galulue faʻatasi o fomaʻi i manu ma tagata, tagata atamamai i totonu o fale suʻesuʻe, ma fomaʻi faʻapolofesa ma faʻatumauina faiga faʻamaopoopo," o le tala lea a le Faatonu o le ECDC Andrea Amon i se faʻamatalaga.

Na faamamafa e Amon le manaʻomia o le tausisia o le mataʻituina e iloa ai faʻamaʻi pipisi o le influenza "i se taimi vave e mafai ai" ma faia suʻesuʻega lamatia ma gaioiga o le soifua maloloina lautele.

O loʻo faʻamamafaina foi e le ECDC le taua o le saogalemu ma le soifua maloloina faiga i galuega e le mafai ona aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma manu.


Taimi meli: Oke-06-2022
WhatsApp Online Chat!